Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. július 31., csütörtök

                                    Levendulás keksz

A hagyományos levendulám már sajnos elvirágzott. Viszont a kerti tó mellett még pompázik egy másik fajtája ennek az illatos virágnak, és nem csak a ruhásszekrénybe mentettem belőle. Kerestem receptet, találtam is bőven, de azért egy kicsit változtattam az én ízlésemre rajta. A végeredmény egy illatos, ropogós és omlós kekszecske.


Hozzávalók:

  • 6 dkg liszt
  • 4 dkg darált dió
  • 15 dkg zabpehely
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 kk. sütőpor
  • kb. félmaréknyi friss levendulavirág ( szárított is lehet )
Így készül:

A virágokat válogassuk át és mossuk meg. A hozzávalókat keverjük össze, adjuk hozzá a virágokat is, és formázzunk belőle rudat.



Fél órára tegyük hűtőbe, majd vágjunk két centis szeleteket  belőle. Kicsit lapítsuk meg őket, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a korongokat.


180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára.




2014. július 30., szerda

                                       Tökmagos pogi

Amilyen az időjárás a napokban, szégyellheti is magát a július. Épp ezért nyugodtan bekapcsolhattam a sütőt és kedvemet lelhettem a kelt tészta készítésben.
Az amúgy nagyon egyszerű pogácsát feldobtam némi tökmaggal.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 10 dkg tökmag
  • trapista sajt
  • 1 tojás sárgája
Így készül:
A lisztet morzsoljuk el a vajjal, a tökmagot pirítsuk meg és vágjuk apróra. Az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben. Keverjük el a tökmagot a lisztes keverékhez, sózzuk majd adjuk hozzá az élesztőt is. A tésztát jól gyúrjuk meg, tegyük kelesztő tálba és pihentessük fél órát. Nyújtsuk ujjnyi vastagra és hajtogassuk. Jobbról félbe és balról félbe, majd még egyszer jobbról, balról félbe. Pihentessük  újra és ismételjük meg a hajtogatást.
Nyújtsuk kb. 3 cm magasra, szaggassunk ki apró pogácsaszaggatóval pogácsákat és közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük le mindegyiket kevés vízzel elkevert tojássárgájával, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Süssük a pogácsákat aranysárgára.






2014. július 29., kedd

                              Tejszínes zöldséges rizs

Amikor az ember lánya abból főz, amit itthon talál. Nyaralás után, amikor igazából még nem vásároltam be, és valahogy még kedvem sem volt hozzá. Biztosan más is járt már így, és összerittyentett valami finomat az otthon talált alapanyagokból.

Hozzávalók:

  • 4 bögre rizs
  • 2 ek. vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1/2 l tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
Így készül:
Kockázzuk fel a zöldségeket a vöröshagymával együtt, a húst csíkozzuk fel. A vajon pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá a húst és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk keverjük hozzá a felaprított fokhagymát és kevés vízzel öntsük fel. Forraljuk 10 percig, szórjuk rá a rizst, és kicsinyenként adjuk hozzá a tejszínt. Lassú tűzön főzzük krémesre, és a felaprított petrezselymet keverjük hozzá.




2014. július 28., hétfő

                                    Sóska-pestós tészta

Az Olaszok kedvelt szósza, a pesto. Egyszerű feltét tésztára, gnocchira, de még főtt krumplira is.
Összetevői a friss bazsalikom, fokhagyma, olívaolaj, fenyőmag, só, bors, parmezán-vagy juhsajt. Lecseréltem a bazsalikomot friss sóskára, ki kell próbálni, megéri.

Hozzávalók:

  • 10 dkg friss sóska
  • 6-7 dkg fenyőmag
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • bors
  • 50 dkg száraz széles metélt vagy friss házi tészta
Így készül:
Kevés olívaolajon pároljuk meg a felaprított fokhagymát és tegyük mozsárba. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk sárgára, majd tegyük szintén a mozsárba. Mossuk meg és csíkozzuk fel a sóskát és néhány percig fonnyasszuk, hogy a vad ízéből veszítsen. Keverjük a sóval, borssal és olívaolajjal együtt a mozsár tartalmához, és jól dörzsöljük el. Készíthetjük turmixgépben, vagy botmixerrel is. A tésztát főzzük aldentére, és jöhet a szósz.





2014. július 16., szerda

                    Mustáros burgonyával töltött csirkemell

A történet rövid, meglátni és megszeretni majd elkészíteni és nem csalódni.
Akár a grillen is elkészíthető étel, én most a sütőben sütöttem meg.

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • Kb. 18 szelet bacon
  • 50 dkg burgonya
  • 2 tk. dijoni mustár
  • 15 dkg reszelt sajt
  • bors
Így készül:
A burgonyákat főzzük meg héjában. A csirkemelleket vágjuk hosszában félbe, és klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát pucoljuk és törjük össze. Keverjük hozzá a mustárt, sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd töltsük a csirkemellekbe. Tekerjük fel, és kívülről baconba csavarjuk úgy, hogy teljesen betakarja a húst. Tegyük alufóliába, szorosan tekerjük fel, és tepsibe rakosgatva 180 fokon süssük kb. 50 percig.
A tekercseket szeleteljük, és friss salátával kínáljuk.






2014. július 14., hétfő

                                     Citromfüves likőr

A citromfű köztudottan az immunrendszerünket erősíti. Teája szív-és idegnyugtató, görcsoldó hatású. Álmatlanság esetén is jól alkalmazható, és serkenti az epeműködést is.
Egy kellemes likőr készült most belőle, de ha tehetjük gyűjtsük be a leveleit , szárítsuk meg és tegyük el télire, teafűnek.

Hozzávalók:

  • 20 gr citromfűlevél
  • 1 liter alkohol ( vodka, nem aromás pálinka )
  • fél citrom héja
  • 1 rúd fahéj
  • 10 szem szegfűszeg
  • 3 ek. méz
Így készül:
A felaprított citromfűlevelet tegyük egy nagyobb üvegbe, adjuk hozzá a citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget és a mézet. Öntsük fel az alkohollal és érleljük két hétig. Két hét után szűrjük le, majd töltsük üvegbe. Kellemes ízű " gyógylikőrt " kapunk.





2014. július 13., vasárnap

                                          Málnaecet

Tulajdonképpen, " hulladék felhasználásából " készült az ecetem. A málnadzsem befőzésekor, maradt egy csomó mag, amin bőven akadt még gyümölcshús is.
Sajnáltam kidobni, így gondoltam , talán működhet az ecetkészítés így is. És működött, tökéletesen. Minden évben a Horvátországi nyaralás alkalmával hozok haza a kedvenc almacetből, ezzel készítettem a málnaecetet.

A hozzávalókat 1 l-es dunsztos üveghez úgy adagoljuk, hogy félig töltjük a már átpasszírozott maggal, majd felöntjük az üveget teljesen az ecettel. Lezárjuk a tetővel, és három hétre sötét, hűvös helyre tesszük. Három hét után leszűrjük, majd az ecetet felforraljuk. Kihűtjük és üvegbe töltjük. A kellemes málnaíz nem marad el, Használjuk salátákhoz és vörös húsokhoz.










2014. július 10., csütörtök

                               Barackos-túrós batyu

A történet hihetetlenül egyszerű, júliust írunk és csúfosan rossz az idő. Tehát: a sütő bekapcs, kelt tészta indul. A sárgabarackom szakaszosan érik, a lekvár befőzve, van érett és van még félérett gyümölcs is a fán. Hát az érettből most tettem a batyumba.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 + 1 tojássárgája
A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • cukor ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. citromlé
  • 5-6 szem sárgabarack
Így készül:
Két tojássárgáját a cukorral keverjük habosra, majd öntsünk hozzá 3 dl tejet. A maradék meglangyított tejben az élesztőt kiskanál cukorral futtassuk fel. A tojásos masszához keverjük a vajat, adjuk a liszthez a megkelt élesztővel együtt, jól dagasszuk ki, és kelesszük egy órán át. A túrót a cukorral, citromhéjjal és lével keverjük el, a barackokat cikkezzük fel. Amikor megkelt a tészta, nyújtsuk fél centi vastagságúra, és vágjunk 8x8 cm-es négyzeteket belőle. Tegyünk 1-1 ek. tölteléket a négyzetekbe, rakjunk rá 1-1 cikk barackot, majd csípjük össze az átlós oldalakat. Rakosgassuk sütőpapíros tepsire kellő távolságra, hiszen még kelni fog és kenjük le kevés vízzel elkevert tojássárgájával.Kelesszük még 15 percig, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig. Tálaljuk porcukorral.







2014. július 9., szerda

                             Mézes-mustáros csirkenyárs

A csirkemell nem a legszaftosabb husik közé tartozik, de könnyen azzá tehetjük. A grillezés előtti pácolással, a rövid ideig tartó sütéssel, finom omlós és szaftos marad a húsunk.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. dijoni mustár
  • csipet őrölt csilipaprika
  • 2 ek. olaj
  • bors
  • a sütéshez olaj
Így készül:
A húst szeleteljük fel 5 cm széles csíkokra. A páchoz keverjük össze a mézet, mustárt, csilit, sót és borsot és olajat. Jól forgassuk meg benne a csirkemell csíkokat és letakarva tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára. Fűzzük bambusznyársra a húsokat,és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20 percig.
Grillserpenyőben hevítsük fel az olajat, és süssük a nyársak mindkét oldalát pirosra.


2014. július 8., kedd

                              Parmezános rántott tök

Számomra a nyár egyik nagy kedvence, a rántott tök, cukkini vagy patiszon. Bármelyik zöldség finom a ropogós panírban, de a tökfélék...
A parmezán csak fokozza az élvezeteket ebben az egyszerű, de nagyszerű fogásban.

Hozzávalók:

  • 1 db zsenge spárgatök
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • 10 dkg finomra reszelt parmezán
  • 0.5 l olaj
Így készül:
A tököt pucoljuk meg, majd szeleteljük 1.5 cm széles szeletekre. A magokat vágjuk ki körben, így kapunk szép lyukas karikákat. Sózzuk jól be, és hagyjuk legalább 20 percig állni. 
A parmezánt keverjük a zsemlemorzsához, és a szokott módon panírozzuk a szeleteket.
Forró olajban süssük szép arany színűre mindkét oldalukat.




2014. július 7., hétfő

                       Bögrés-kakaós kocka meggyel

 A nagymamám a kelt tészta mestere volt, de e mellett sokszor készített bögrés sütit is.
Az biztos, hogy egyszer sem tudta elrontani, mindig tökéletesre sikerült. Ezen vagyok én is, követem mindenben a példáját, hisz a könnyen elkészíthető sütiket is el lehet rontani.
Megbolondítottam az egyszerű kakaós kevert sütit, egy kis frissen szedett meggyel.

Hozzávalók:

  • 2.5 bögre liszt
  • 1.5 bögre kristálycukor
  • 1/2 natúr kakaópor
  • 1.5 tasak sütőpor
  • 2 bögre tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg magozott megy
  • 2 ek. kristálycukor
Így készül:
A lisztet a kakaóval és sütőporral szitáljuk egy tálba. Keverjük hozzá a cukrot,a tejet és a tojásokat is. A kimagozott meggyet forgassuk meg a cukorban. A csokis masszát simítsuk egy zsírpapírral bélelt közepes tepsibe és szórjuk el benne a cukros meggyet.
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig ( tűpróbával ellenőrizzük ).






                                Thai csirkés tészta

Sosem fogom  elkészíteni úgy ezt a  tésztaételt, mint ahogy azt a Thai emberek, de próbálkozom. Ha épp olyan helyen vagyok, ahol módomban áll többféle étel közül választanom, akkor sokszor erre esik a választásom. Amikor itthon készítem, sokszor variálom a zöldségeket, amit éppen találok a frigóban. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételek kategóriába sorolható ez a fogás is.

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell filé
  • 3 db mogyoróhagyma, vagy 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db kisebb cukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. édes csiliszósz
  • 2-3 ek. mogyoróolaj
  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 dl kókusztej
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 1 cs. spagetti
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. mogyoróolaj

Így készül:

A húst vágjuk kockákra, a zöldségeket tisztítsuk meg. A sárgarépát szeleteljük fel, a cukkinit szintén kockákra vágjuk. A hagymát aprítsuk fel. A csirkemellet az olajon pirítsuk fehéredésig, majd szedjük ki egy tálba. Most a hagymát pirítsuk néhány percig és tegyük hozzá a húst is. Jöhetnek a zöldségek, az apróra vágott fokhagyma, csili és szójaszósz és a kókusztej. Ha szükséges, kevés vizet is adhatunk hozzá. Sózzuk és főzzük addig, hogy a sárgarépa ne essen szét. Kevés hideg vízben oldjuk fel a keményítőt és keverjük az ételhez. Néhány perc rotyogtatás után kész is.
A tésztát félbe törve forrásban lévő vízben főzzük ki, keverjük össze az olajjal, szósszal és tálaljuk a zöldséges csirkével.





2014. július 4., péntek

                            Bazsalikomos retekkompót

A következő recept Vrábel Krisztinától, a Dolce vita blog írójától való. Nagyon megtetszett a fotó, és kíváncsi voltam a végeredményre. Aki szereti a pikáns ízeket, annak tutira bejön.

Hozzávalók:

  • 5 csomó piros vajretek
  • 1 dl fehérborecet
  • 4 ek. méz
  • 1 ek. szárított bazsalikom
A tálaláshoz: 

  • ciabatta ( elkészítése az előző bejegyzésben )
  • krémes kecskesajt
  • frissen őrölt tarka bors
Így készül:
Tisztítsuk meg a retket, végüket vágjuk le, majd mérettől függően daraboljuk. Tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adjuk hozzá az ecetet,sót, mézet és bazsalikomot.10-15 perc főzés alatt pároljuk puhára a retkeket. Hagyjuk kihűlni, töltsük üvegbe, és fogyasztásig tegyük hűtőbe.





2014. július 3., csütörtök

                                          Ciabatta

Meleg ide, meleg oda kenyeret sütni mindig élmény.A ciabatta, egy olasz kenyérféleség, sokan jól ismerik. Kívül roppanós, belül lyukacsos és puha. Sok receptet olvastam az elkészítéséről, én a friss élesztős változatát próbáltam ki, azzal készítettem a kovászt. A jó ciabatta elkészítése időigényes, legyünk türelmesek. Viszont megéri a végeredmény mennyei, és mint említettem az elkészítése igazi élmény.

Hozzávalók a kovászhoz ( biga ):

  • 350 gr BL- 80 liszt
  • 180 ml víz
  • 5g élesztő
  • 1 tk. méz
a hozzávalókat keverjük el egy tálban, takarjuk le, szobahőmérsékleten hagyjuk 8 órát állni, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

Hozzávalók a tésztához:

  • 450 gr Bl- 80 liszt
  • 10 gr élesztő
  • 1 tk. só
  • 340 ml víz
  • 25 ml olívaolaj
  • az elkészült kovász
Így készül:
A kovászt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Szinte folyékony, ragacsos tésztát kapunk.Tegyük egy téglalap alakú, műanyag edénybe, aminek van fedele és kelesszük 1.5 órát.
Borítsuk szép lassan lisztezett deszkára,vigyázzunk a buborékokra. Hajtsuk félbe, lisztezzük, majd újra félbe. Pihentessük 30 percig, majd ismételjük meg a műveletet. Felezzük el a tésztát, majd mind a kettőt hajtsuk félbe, és újra félbe.Közben lisztezzünk.
Olajozott sütőlapra helyezzük a két kenyérkét úgy, hogy igazgassuk téglalap formára. Pihentessük 15 percig, közben a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Permetezzük be a sütőt vízzel, hogy ropogós legyen a kenyerünk kérge, és tegyük 10 percre a 250 fokos sütőbe a ciabattákat. 10 perc után mérsékeljük a sütőt 220 fokra, és 15 perc alatt készre sütjük.




2014. július 2., szerda

                       Grillezett borjúrolád, vajon párolt
                                        zöldborsóval

Javában tart már a grillszezon, és szeretek a szabadban sütni, főzni. Ezek a kis roládok a zsenge idei zöldborsóval, méltó nyári ebéd vagy akár vacsora lehet.

Hozzávalók a roládhoz 4 főre:

  • 50 dkg darált borjúlapocka
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 ág friss felaprított tárkonylevél
  • 1 tojás
  • bors
a borsóhoz:

  • 50 dkg zsenge zöldborsó 5 dkg vaj
  • petrezselyem
Így készül:
Előző nap készítsük el a roládokhoz valót, hogy az ízek jól összeérjenek. A darált húshoz keverjük az összes hozzávalót, jól gyúrjuk össze. Egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
Másnap formáljunk a masszából roládokat, és grillen süssük meg azokat.
A borsót a vajon addig pároljuk, míg megpuhul, sózzuk majd szórjuk meg aprított petrezselyemmel.





2014. július 1., kedd

                                  Könnyű csokoládétorta

Készült már a konyhámban sokféle sütemény, csokisból is jó néhány. Sosem gondoltam volna, hogy rizslisztből ilyen légiesen könnyű, puha, egyszerűen összeállítható csodálatos süti  készülhet. Annak, aki szereti az igazán csokisat, biztosan dobogós lesz ez a csokitorta.

Hozzávalók:

  • 12.5 dkg étcsokoládé
  • 12.5 dkg vaj
  • 20 dkg nádcukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 20 dkg barna rizsliszt
  • 1.5 tk. gluténmentes sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • néhány szem málna
  • porcukor
Így készül:
Készítsük elő a formát, egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, vajazzunk és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel.
A szoba-hőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojást, olvasztott csokit, joghurtot és vaníliakivonatot. A lisztet szitáljuk át a sütőporral és szódabikarbónával, majd keverjük a masszához. Öntsük a formába, és süssük kb. 30-35 percig.
Ne süssük túl, végezzünk tűpróbát. Mikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral, díszítsük málnával.