Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. június 28., vasárnap

                             Hamburger hagymalekvárral


Hozzávalók 8 db hamburger bucihoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2.5 dl langyos víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 ek. tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • szezámmag

a húspogácsához:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 ek. mustár
  • 1 tojás

A hagymalekvárhoz:
  • 50 dkg lila hagyma
  • 8 dkg barna cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 1 tk. só
  • 1 csipet fehér bors
  • 1 dl száraz vörös bor
  • 1,5 dl balzsamecet

hozzávaló még:
  • salátafélék
  • paradicsom
  • lapkasajt

Így készül:
Legelőször a lekvárt készítjük el. Persze ha van készen, az is tökéletes.
A lila hagymát vékonyan felszeleteljük, hozzáadjuk az összes hozzávalót és fél órát állni hagyjuk. tűzre tesszük, és takarék lángon sűrűre főzzük. Ez kb: jó másfél óra. Ha közben elforrna róla a lé, kevés bort és ecetet is adhatunk hozzá.
Üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.

A bucihoz a lisztet tálba szitáljuk, kis mélyedésbe beszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és a 3 kanál tejjel kicsit elkeverjük. 10 percig kelesztjük az élesztőt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, tojást és langyos vizet. 
Könnyen kezelhető tésztát dagasztunk, és letakarva a duplájára kelesztjük.
8 részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük. Sütőlemezre helyezzük a bucikat, és fél órát pihentetjük. Sütés előtt lekenjük langyos tejjel, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

A húspogácsához a húsokat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és a tojást. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, de ha nincs rá mód, legalább fél órát.
A felaprított hagymát kevés olajon megpároljuk és amikor kihűlt, hozzákeverjük a húshoz.
A masszát hengerré formáljuk, majd 5 centis szeleteket vágunk belőle. Mind két oldalukat lehetőleg grill lapon jól megsütjük, de serpenyőben is jó lesz.

Összeállítjuk a hamburgert:
Kettévágjuk a bucit, tetszés szerint teszünk bele salátát, paradicsomkarikát, a húspogácsát, egy szelet sajtot, majd a hagymalekvárral fejezzük be a rétegezést. Feltesszük a buci kalapját, és kész.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése