Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. március 31., kedd

                           Spenótos tekercs sajtkrémmel

Én nem tudom ki hogy van vele, de már gyerekkoromban is szerettem a spenótot. Ez a jó szokásom megmaradt máig. A friss spenótnak párja nincs, alig várom hogy teremjen. A kis kertembe is vetek mindig néhány sort és szó szerint legelem. Csak úgy salátának, szendvicsbe nyersen eszem, hiszen a vitamintartalma így maximális. A zöld levelek rengeteg vasat, klorofillt rejtenek. Magas A és - C vitamin, magnézium és folsav  tartalma. Sorolhatnám még, de hát ez egy gasztro-blog. Maradjunk most a tekercsnél. 


Hozzávalók:

  • 15 dkg spenót
  • 5 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 4 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 15 dkg spenót
  • 10 dkg piros Kaliforniai paprika
  • 30 dkg krémsajt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
Így készül:
Az összes spenótot megfonnyasztjuk a vajon. Lehűtjük, majd apróra vágjuk. A szétválasztott tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a spenót felét, lisztet, keményítőt, és sütőport. A fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük és beleforgatjuk a spenótos masszába. Egy nagyobb tepsit(ami a sütőbe való) kibélelünk sütőpapírral és elsimítjuk benne a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A meleg piskótát konyharuha segítségével feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot kikeverjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, a spenót másik felével és a kockára vágott paprikával. Betöltjük a krémet a piskótába, majd feltekerjük, szorosan folpakba  csomagoljuk és két órára hűtőbe tesszük.




2015. március 30., hétfő

                                   Árpagyöngysaláta

Itt az ideje, hogy előtérbe kerüljenek a friss tavaszi ízek. Ötvözzük az üde salátát, vitamindús gabonával, a fehérjével teli sajttal, némi olajbogyóval, antibakteriális fokhagymával, és öntsük mindezt fel üdítő salátaöntettel.
Szinte minden összetevő szuper egészséges, igazi vitaminbomba!

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg árpagyöngy
  • 3-4 db paradicsom
  • 20 dkg bivaly mozzarella
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg fekete olívabogyó
  • friss saláta
  • 1 citrom leve
  • bors
Így készül:
Az árpagyöngyöt előző este áztassuk be hideg vízbe. Bő sós vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A levét nem öntjük le, ebből lesz az öntet alapja. A fokhagymát összezúzzuk, a paradicsomot feldaraboljuk. Hozzákeverjük az árpagyöngyhöz, a bogyóval, salátával együtt, majd rátépkedjük a sajtot. Sózzuk, borsozzuk és rácsavarjuk a citrom levét.
Önmagában is finom, tápláló saláta, de akár a Húsvéti sonka mellé is kínálhatjuk.




2015. március 29., vasárnap

                               Húsvéti Kalácskoszorú

Készüljünk a Húsvétra. A kalács igazán méltó ünnepi sütemény. A tölteléket pedig sokféleképpen variálhatjuk. Meggy és marcipán, hm... igazán jó páros. Minek is ragozzam tovább, gyerünk dagasztani!

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1.75 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 15 dkg aszalt meggy
  • 15 dkg meggylekvár
  • 15 dkg marcipánmassza
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej
Így készül: 
Meglangyosítunk 1 dl tejet, amiben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A vajat megmelegítjük a maradék tejjel, hozzákeverjük a cukrot és vaníliás cukrot, a tojást, sót, majd az élesztős tejjel együtt a liszthez keverjük. Sima tésztát gyúrunk, és fél órára meleg helyen pihentetjük. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk kb: 30 cm hosszú, 10 cm széles csíkokra. Megtöltünk 4- et a meggylekvárral és aszalt meggyel, 4- et pedig marcipánnal. Csavarjuk fel, majd fonjuk össze a párokat. Koszorúvá formázzuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A két tojássárgáját kikeverjük a 2 kanál tejjel, és lekenjük vele a koszorúkat. 10 percig pihentetjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.




2015. március 26., csütörtök

                                        Csokis tekercs

Csak egy kis csupa csokis bűnbeesés. 


Hozzávalók a piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
a krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor
  • 1/2 narancs héja
  • 1 dl víz
a sziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 3 ek. cukor
  • 1/2 narancs héja
A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, majd a sárgáját beleforgatjuk. A kakaót a liszttel összeszitáljuk és a tojásokhoz keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsin elkenjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Még melegen konyharuhában felcsavarjuk, és hagyjuk kihűlni.
A szirup hozzávalóit felmelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a vaj felét a cukrot és vizet felmelegítjük.
A kakaót, narancshéjat hozzákeverjük, felforraljuk és kihűtjük. A kihűlt krémet felhabosítjuk a vaj másik felével. A piskótát meglocsoljuk a sziruppal, megtöltjük a krémmel és feltekerjük.



2015. március 23., hétfő

                            Joghurtos csirkekuszkusz 

Bizony itt az ideje a könnyebb hangvételű ételeknek. Eljött a tavasz, és hipp-hopp itt a nyár is. Ketten vagyunk lányok a családban, oda kell figyelnem mit eszünk a rövidnadrágos szezon előtt, és alatt. Kipróbáltam hogy állnak össze, a csirke, joghurt és kuszkusz. Jól, nagyon jól.

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemell filé
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 4 ek. kuszkusz
  • 15 dkg vegyes zöldség 
  • 1 tojás
  • bors
A zöldségeket enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A húst felcsíkozzuk, összekeverjük a joghurttal és zöldségekkel. Sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a kuszkuszt és a tojást.
Egy formát kivajazunk, és beszórunk zsemlemorzsával, majd belekanalazzuk a húsos masszát. 180 fokon 40 percig sütjük.






2015. március 22., vasárnap

                                  Zöldbabos körtesaláta

Egy régi újságban találtam a receptadó ötletet. Picit átvariáltam, bár valószínűleg az eredeti formában is tökéletes lett volna. Olyan harmóniában vannak az ízek ebben a salátában, hogy azt sosem gondoltam volna. A sós az édes és a savanyú jelenléte csodálatos összhangban van. Kimondom bátran: az életben nem ettem ehhez foghatóan finom salátát!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 3 db körte
  • 10 dkg Fekete erdő sonka
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 2 ek. almaborecet 
  • cukor vagy édesítő
  • só, bors
Így készül:
A burgonyát megfőzzük héjában, enyhén sós vízben. A babbal hasonlóképp járunk el, majd leszűrjük. A burgonyát lehűtjük, meghámozzuk és felkockázzuk. A sonkát felcsíkozzuk, és a körtét cikkekre vágjuk. Tálba tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöt. Összekeverjük a joghurtot az ecettel, cukorral, sóval és borssal, majd ráöntjük a salátára. Szervírozzuk ízlésünk szerint.





2015. március 19., csütörtök

                                                   Sajt medvehagymával

Egy ideig a medvehagyma bűvöletében fogok élni- amíg le nem terem. Ha fel van kapva, ha nem, az tény hogy szuper növény. Változatosan lehet felhasználni, ezért amiben csak lehet ki is próbálom. A Ricotta jellegű sajt gyakran készül nálam, hisz könnyű és gyors az elkészítése. Ami viszont a legfontosabb, a jó házi tej.
Ha nem jutunk hozzá, akkor a lehető legmagasabb zsírtartalmú tejet válasszuk. Többször is elkészítem a szezon alatt, még az idén is.

A hozzávalók és eszközök megtalálhatók a " házi sajt gyorsan, érlelés nélkül, csilivel és újhagymával" című bejegyzés alatt: itt
A csili és újhagyma helyett, 8-10 levél medvehagymát aprítunk fel, és keverünk a sajtunkhoz.








2015. március 18., szerda

                           Medvehagymás laposkenyér

Az idei első medvehagymával készült étel a konyhámban. Sokan vártuk az első levelek megjelenését, mert ugyan jó a télire eltett változat is, de a frissnek nincs párja.
A medvehagyma jó hatással van az emésztőrendszerre, a gyomorra, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a vért és a vesét.
 Szívesen eszem egy szelet zsíros vagy vajas kenyér mellé, de most inkább belesütöttem a kenyérbe.

A recept linkje itt található:
http://aranymorzsa.blogspot.hu/2015/03/laposkenyer-eljott-vasarnap-nincs.html

A vegyes zöldség helyett medvehagymát adunk a tésztához. Ehhez a mennyiséghez kb: 10-12 levelet, felaprítva.






2015. március 16., hétfő

                                    Vaníliás-Túrós kevert

Számomra a túrós sütemények, édesek és sósak legyenek is azok, bármikor jöhetnek. Pláne amikor nagyon megkívánom a túrós ízt. Na ilyenkor egy ilyen gyorsan elkészíthető sütit dobok össze. Nem bírom megállni, és szinte még forrón elkezdem falni a belül lágy, kívül ropogósra karamellizállódott süteményt.

Hozzávalók:

  • 11 dkg cukor
  • 11 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 2 tk. vaníliakivonat 
  • 1 citrom héja reszelve
  • 15 dkg túró
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
Így készül:
A cukrot a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, vaníliát, túrót és citromhéjat. jól elkeverjük majd, kanalanként adagolva a sütőporos lisztel tovább keverjük. Felverjük a tojások fehérjét, és óvatosan a masszába forgatjuk. Egy 16 cm átmérőjű tortaformát, vagy egy kisebb tepsit kivajazunk, és belekanalazzuk a süteményalapot.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.




2015. március 15., vasárnap

                               Zöldséges laposkenyér

Eljött a: vasárnap nincs nyitva semmi nap. Tulajdonképpen nem hiányzik semmi, mert jól bevásároltam-legalábbis azt hittem. A kenyérféle kevésnek bizonyult. Vasárnap reggel és nincs reggelihez való pékáru. Így hát sütöttem egy "hamarkenyeret".

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg mirelit vegyes zöldség(tetszés szerint) 
  • bors
  • 2 ek. olívaolaj
Így készül:
A zöldségeket enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk és megsózzuk, borsozzuk. Kis mélyedést készítünk amibe beletesszük a cukrot, élesztőt, tejet majd tésztát dagasztunk. 15 percig kelesztjük, majd hozzákeverjük a zöldségeket. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tepsire rakjuk, megkenjük az olajjal, és addig pihentetjük amíg a sütő 180 fokra melegszik.  12-15 perc alatt készre sütjük.




2015. március 12., csütörtök

                                  Áfonyás madárkák



Közeleg a Húsvét. Ideje főpróbát tartani, mi is készüljön az ünnepi asztalra. Ezek a madárkák olyan helyesek, a tavasz édes hírnökei. Azt hiszem méltó helyük lesz a többi finomság között majd. Finom puha, foszlós tészta, édes áfonyaszemekkel gazdagítva. Aki szereti a kalácsot, jobbat nem is kívánhat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt 
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj 
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 1 citrom héja
  • marék aszalt áfonya
Így készül:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áfonyát és a reszelt citromhéját. A vajat felolvasztjuk, A cukorral elkevert langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Az olvasztott vajban elkeverjük a 6 dkg cukrot, vaníliás cukrot, és a 3 tojássárgáját. Hozzákeverjük a liszthez a vajas keveréket és a kelesztett élesztőt és jól kidagasztjuk. Duplájára kelesztjük, majd jól átgyúrjuk. Attól függően, mekkora madárkákat szeretnénk, feldaraboljuk a tésztát. Ha nagyobb, kövér madárkákat szeretnénk akkor 10 egyenlő részre, ha kisebbeket akkor több darabra vágjuk. Sodorjunk kb. 25 cm hosszú darabokat. Félbehajtjuk a tésztarudat, laza csomót készítünk.


 Az egyik végét ráültetjük a hurokra, ez lesz a madárka feje. A másik 3-4 cm-es darabot hosszában bemetsszük, ez pedig lesz a madárka farka.

 Sütőlemezre rakva 15 percig kelni hagyjuk, 1-1 szem áfonyát rakunk két oldalra a szemeknek, lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.





2015. március 11., szerda

                                  Omlett palacsintával

Brutál reggelinek való fogás. Pont ilyen kell egy kerti munkás, jó kis fizikai megerőltetésekkel teli nap kezdéséhez.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 6 tojás
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  •  2 szál újhagyma 
  • 12 dkg reszelt sajt(pannónia)
  • 4 db palacsinta
  • bors
  • néhány szál petrezselyem
  • csiliszósz(elhagyható)
Így készül:
A szalonnát csíkokra vágjuk, és ropogósra sütjük. A felkarikázott hagymát hozzáadjuk, és pár percig vele sütjük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a sajtot, sózzuk és borsozzuk, és csiliszósszal ízesítjük. Az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. A palacsintákat feltekerjük, és félbevágjuk. A tojást a szalonnás hagymára öntjük, és beleállítgatjuk a palacsinta hengereket.
190 fokos sütőbe téve, kívánt állagúra sütjük.



2015. március 10., kedd

                             Kakaós-marcipános csiga

Tekeredik a csiga, kakaós akar lenni. Kakaós lett a csiga, de a marcipánt is kéri. Na, akkor megadjuk a csigának amit kér, és fel is dobtuk az amúgy is finom tekervényt.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg kakaó
  • 25 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • olaj
Így készül:
A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával, és hozzáöntünk a tejből 3 decit. A maradék tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük az élesztőt, a cukros tojást, majd a felolvasztott vajat és tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük, majd kétfelé osztjuk a tésztát. Kinyújtjuk centi vastagra mindegyiket, megkenjük olajjal, megszórjuk a kakaóval és cukorral és a marcipánból csipkedünk a töltelékbe. Feltekerjük, és 2-3 cm-es szeleteket vágunk a tekercsből. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a csigákat, és 180 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük.








2015. március 9., hétfő

                         Húsos pástétom leveles tésztában

Ó azok a fránya maradékok. Van amit egyenesen kidobunk, van amit odaadunk a kutyusnak, és van amiből még készülhet valami, újrahasznosítva.
Töltött dagadó volt a minap, és általában a töltelék nélküli rész megmarad. Túl száraz, szálas hús, amit nem szívesen eszik már meg senki. Na jó talán a kutya, de ennél azért jobbra érdemes ez a husi. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg sült hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db főtt sárgarépa 
  • 2 dl főző tejszín
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • bors
  • 15 dkg trapista sajt reszelve
  • 1 csomag leveles tészta
Így készül:
A sült húst apró kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, ízesítjük. A tejföllel és tejszínnel elkeverjük, majd levesszük a tűzről.
Hozzákeverjük a tojást, és a felkockázott répát is.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk, a muffin sütő formától egy kicsit nagyobb darabokra szabjuk és kibéleljük vele a formát. A masszából  kanalazunk a mélyedésbe, majd megszórjuk sajttal.
Készíthetünk más formában is, vagy le is fedhetjük tésztalappal a tetejét.
180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.