Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2016. január 27., szerda

                                            Szalagos fánk




Gyermekkorom nagy kedvencem volt a fánk. Emlékszem, mikor a nagymamám dagasztotta a tésztát , hihetetlen mennyiségű lisztből.
Hatalmas tálba rakosgatta a kisült fánkokat, és jó sok porcukorral megszórta. Kinek sütöttél ennyi fánkot? - kérdeztem, s a válasz csak ennyi volt: elfogy az kicsim.
A számban érzem most is az ízét a finom baracklekvárral, csak ettem és ettem, nem tudtam abbahagyni. A mamának igaza volt, addig jártunk a nagy tálra, míg az összes fánk elfogyott.
Sajnos ma már nem tudok annyit enni mint abban az időben, de szeretettel gondolok vissza minden egyes fánkra.


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek. rum
  •  csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • olaj a sütéshez
  • porcukor
  • baracklekvár






Így készül:
A lisztet tálba szitáljuk, kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék tejjel, a cukorral, tojások sárgájával, a sóval, rummal, citromhéjjal és legvégül az olvasztott vajjal lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Akár kézzel is elegyengethetjük. Kiszaggatjuk, majd letakarva még fél órát pihentetjük.
Nem túl forró, bő olajban kisütjük a fánkokat, a felül lévő felükkel lefelé fordítva, amit az ujjunkkal kissé benyomunk.
Lefedve sütjük kb. egy percig, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük még egy percig.
Porcukorral és lekvárral kínáljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése